Τι κάναμε λάθος;

    Τέλη Ιανουαρίου εξελέγη η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Από τότε, όλοι οι Έλληνες (εκτός των αδιάφορων και των δίχως ελπίδα ψεκασμένων) παρακολουθούν με αγωνία τις ενέργειές της. Πώς,άραγε, θα εξελιχτούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τι σχολίασε ο κ.Βαρουφάκης (το όνομα του οποίου συναντώ πλέον συχνότερα απ' ότι αυτό του Τσίπρα) ;
Η Ελλάδα αναμένει.

   Προσωπικά, όπως ,φαντάζομαι,  και άλλοι συνομήλικοί μου ,δεν έχω καταλάβει πλήρως το σχέδιο της νέας κυβέρνησης (ξεκινώντας από τη βάση πως υπάρχει τέτοιο.)
Και όχι μόνο το σχέδιο αυτής της κυβέρνησης , αλλά και των προηγούμενων. Λέμε ότι προσπαθούμε να καλύψουμε ένα χρέος . Λέμε ότι προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση που εδώ και κάποια χρόνια μας ταλαιπωρεί. Γιατί, όμως, φτάσαμε σε αυτή την "προσπάθεια" ; Τι πήγε στραβά;

 Αλλά ας το πάρω αλλιώς.
 Άντε και το καλύψαμε το χρέος και βγήκαμε από την οικονομική κρίση. Ήρθε, πες, η θεά Αθηνά και καθάρισε για πάρτη μας! Έτσι γιατί μας συμπονάει και πιστεύει σε εμάς.

Ε και;

Ποιος είπε πως το πρόβλημά μας είναι το ποσό που οφείλουμε;

Αμ δε!

   Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στον καθένα από εμάς και συγκεκριμένα πάνω πάνω και στο κέντρο. Πίσω απ' τα μάτια ,ανάμεσα απ' τα μαλλιά ( το περουκίνι, τη φαλάκρα τέλος πάντων..) , μέσα στο σκληρό καβούκι. Εγκέφαλος, φίλοι μου! Η αφετηρία των πάντων.

    Έχει εκεί σκαλώσει μια ιδέα τώρα τελευταία.Μας την πούλησε για διασκέδαση και πολύ φτηνά μια περιπλανώμενη παραμυθατζού. Ευτυχία, λέει , είναι ό,τι φας κι ο,τι πιεις.
Γιατί μια ζωή την έχουμε κι αν δεν εξαντλήσουμε οτιδήποτε καταναλώνεται... δε λέει ρε συ!

    Φταίει τώρα  μόνο η κυβέρνηση ( η νυν, η πρώην , η μελλοντική) για την κατάστασή μας ,αν εμείς είμαστε ντουγάνια; Και αγοράζουμε ιδέες από περιπλανώμενες παραμυθατζούδες όπως η τηλεόραση τούρκικα σήριαλ;  Ε , πολύ λυπάμαι, αλλά τη φορά αυτή, δε μπορούμε να επιρρίψουμε την ευθύνη ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση ( όχι πως αυτή πρέπει να βγάλει την ουρά της απ' έξω), ούτε σε ένα σύστημα, ούτε σε τίποτα.
Me, myself and I , λέγεται!
Τουτέστιν,ο καθένας ας κοιτάξει τα χάλια του. Που έχει ένα σπίτι στην Αθήνα, ένα εξοχικό, 3 αυτοκίνητα και κάθε βδομάδα πάει για ένα beaute , έτσι , για τη φρεσκαδούρα! Τρομάρα μας, λέω εγώ.

   Πρόβλημα με τον εαυτό μας έχουμε. Κι είναι παλιοπράγμα αυτό . Γιατί δημιουργεί προβλήματα και σε κάθε άλλη σχέση μας ή συναλλαγή. Είναι η λογική του "χώρισα , οπότε ας ξοδέψω την πιστωτική του μπαμπά σε ό,τι σαχλαμάρα μου πλασάρουν και όταν γυρίσω με το καλό στο σπίτι θα φάω κι ένα κιλό παγωτό" !

   Αυτό που θέλω να πω  είναι πως τα κενά , τα αδιέξοδα, οι αγωνίες δεν καλύπτονται με τίποτα απτό. Είναι πολύ πιο περίπλοκο. Κι επειδή ακριβώς η λύση δεν είναι απλή κι εμείς έχουμε συνηθίσει σε μασημένο φαγητό, επιλέγουμε ένα ακόμη περισσότερο μασημένο!
Η συνήθεια βλέπεις...
Γιατί, όπως έχει λεχθεί, " έξις δευτέρα φύσις" . Κι έχουμε γίνει όλοι κινούμενα γαριδάκια,βίλες,παππούτσια και άλλα ωραία υλικά πράγματα,αφού πλέον αυτά απασχολούν και καλύπτουν -εν αγνοία μας κάποτε- τεράστιο μέρος του εαυτού μας.
Κι είναι απαράδεκτο αυτό γιατί δεν περιέχει ούτε μισή από την ομορφιά που μπορεί να μας προσφέρει η ζωή μας.

   Καταλήγω, κάθε φορά που το σκέφτομαι, πως ΔΥΣΤΥΧΩΣ το πρόβλημά μας δεν είναι το χρέος. Είναι το γιατί παίρνουμε το δάνειο. Το γιατί σταματήσαμε να επικοινωνούμε και έχουμε τόσο επικεντρωθεί σε μια άσπρη οθόνη και σε ένα κουβά μερέντα.

   Γιατί,καλοί μου φίλοι, είναι δύσκολο να φέρεσαι σαν άνθρωπος στους άλλους ανθρώπους. Είναι ευκολότερο δε να τη βρίσκεις με τα υλικά αγαθά!Αυτά δεν παραπονιούνται κι έχεις κι εσύ το κεφάλι σου ήσυχο. Ναι, αλλά να που καταλήξαμε!

   Και αυτό που έχω να προτείνω(γιατί έμαθα πως η αμφισβήτηση από μόνη της είναι άκαρπη) είναι η μόρφωση, η παιδεία,η  διεύρυνση πνευματικών οριζόντων. Εκεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να επικεντρωθεί η νέα πολιτική ηγεσία.
Να καλλιεργήσει το μυαλό γιατί αυτό είναι που μας κυβερνά και μας κατευθύνει.
Διαφορετικά, ας προετοιμαστούμε για μελλοντικά δάνεια, χρέη , κρίσεις και κλάψες...

Comments

Popular Posts