Μην κάνεις αυτό το φάουλ

     Το έχω επανειλημμένως παρατηρήσει. Παγώνει η καρδιά του ανθρώπου αν τον μαλώσεις. Αν του φωνάξεις. Αν δε δείξεις κατανόηση σε αυτό που είναι.

    Παγώνει η καρδιά κι εκείνος ασυναίσθητα απομακρύνεται. Σα να σπάνε οι δεσμοί σας. Όπως αναγκαστικά σπάνε οι δεσμοί του υδρογόνου με την παρέμβαση ισιωτικού στα κατσαρά μαλλιά.
Κι όμως, έτσι είναι,μη γελάς. Θέλεις να επιβληθείς στα μαλλιά σου για να τα μεταμορφώσεις σε κάτι που δεν είναι. Και αλλοιώνεις τα χαρακτηριστικά τους. Δεν τους αφήνεις περιθώρια. Κι έτσι σπάνε οι δεσμοί. Και των μαλλιών και των ανθρώπινων σχέσεων.

    Αν ,όμως, είναι έτσι , αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να επισημαίνουμε σε κάποιον δικό μας άνθρωπο ενοχλητικές συμπεριφορές ή στοιχεία του; Τότε γιατί να λέγεται δικός μας άνθρωπος;
[ Η ειλικρίνεια είναι το παν. Και άλλωστε, περιθώρια διόρθωσης έχουμε όλοι. Κι είναι καλό να εξελίσσουμε συνεχώς τον εαυτό μας . Να δημιουργούμε κάθε μέρα το πιο όμορφο εγώ μας. Σταδιακά. Σταθερά.Φυσικά,κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το πετύχει ένας άνθρωπος μόνος του. Χρειάζεται η αλληλεπίδραση και η αντίδραση άλλων ανθρώπων για να φτάσει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.]

  Τελικά το αποτέλεσμα θα είναι η απομάκρυνση ή η βελτίωση;
 Η μία πλευρά αναιρεί συνήθως την άλλη και για να μην με πιάσει τρέλα , σκέφτηκα τί μπορεί διαφοροποιεί τις δύο καταλήξεις. Και αποφάσισα πως ο τρόπος είναι η απάντηση. Ο τρόπος.
Πώς θα μιλήσεις στη θεία Ερασμία για την κακή συνήθειά της να ανακατεύει τα πράγματά σου σε μια προσπάθεια να τα συγυρίσει; Ή στην ξαδέρφη σου που σε στήνει τουλάχιστον μισή ώρα σε κάθε ραντεβού σας;

    Αν απαιτήσεις και ειρωνευτείς  τους συγκεκριμένους χειρισμούς, το 'χασες το παιχνίδι. Η θεία Ερασμία επιδεικτικά  δε θα ξανασχοληθεί με το δωμάτιό σου, εκτοξεύοντας πληγωμένα υπονοούμενα την επόμενη φορά που η συζήτηση θα φτάσει στο θέμα. Η ξαδέρφη σου ίσως να ελαττώσει τις συναντήσεις σας για να γλιτώσει την καζούρα.

    Κι αυτές οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Το φαουλ το δικό τους ,η αρχική συμπεριφορά. Το δικό σου; Ο τρόπος που εξέφρασες τα παράπονά σου. Δε μπορείς  να αλλάξεις με το " έτσι θέλω" κανέναν άνθρωπο. Τουλάχιστον κανέναν άνθρωπο που έχει βούληση.

    Σε ενοχλεί κάτι; Κανένα πρόβλημα! Συζήτησέ το! Γι αυτό το λόγο υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας. Για να επικοινωνούμε! Κι όχι να καταφεύγουμε σε ζωώδεις συμπεριφορές. Μίλησε στον άνθρωπο σου σα να είσαι δίπλα του κι όχι απέναντί του. Μην τον στήνεις στον τοίχο. Το πιο πιθανό δεν είναι να έρθει να σε αγκαλιάσει, αλλά να σπάσει τον τοίχο και να κινήσει για άλλο μέρος! Πιο κατανοητικό και δημοκρατικό.

  Και με το δίκιο του.

    Σε περίπτωση ,όμως, που ,αν και ζήτησες ή συζήτησες ευγενικά κάτι,δεν εκπληρώθηκε,τι κάνεις; Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Ίσως πιστέψεις πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται τελικά για σένα όσο νόμιζες ή όσο θα ήθελες. Και το χειρότερο ; Ίσως αυτό να είναι η αλήθεια.
Δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος τύπος να είναι ένας fair weather friend. Τουτέστιν, κάποιος που μόλις δει τα σκούρα και ζόρικα , στρίβει το τιμόνι. Αν είναι έτσι, άστον να πάει αυτός στο καλό κι εσύ στο καλύτερο! Κάποια στιγμή η αδιαφορία του θα αποκαλυπτόταν έτσι κι αλλιώς.

    Εσύ ,πάντως, για να είσαι πρώτα απ' όλα εντάξει με τον εαυτό σου-που είναι και το σημαντικότερο- , σιγουρέψου πως μίλησες ευγενικά και κατανοητικά στο φίλο/συγγενή/σύντροφό σου. Μπες στη θέση του και μην σκέφτεσαι μόνο το τομάρι σου. Δε βλέπει κανείς τον κόσμο απ'τα δικά σου μάτια κι επομένως, ούτε κι εσύ απ'τα δικά τους. Αν και αφού το εξετάσεις καλύτερα,πιστεύεις πως είναι δίκαιο το παράπονο σου, έχει καλώς. Προσέγγισέ το με ειλικρίνεια και προσοχή. Να είσαι ξεκάθαρος στις σχέσεις σου.

   Μέσα από τα προβλήματα δοκιμάζεται μια σχέση. Στο honeymoon όλοι αξιαγάπητοι είναι!
Μη σε πιάνει απελπισία,όμως. Κανένα κομμάτι παζλ δεν ταιριάζει με όλα τα άλλα!

Comments

  1. Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη. "Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο." 'Ετσι δε λένε?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts